En resande 5-årig Internationell MFA utbildning i Fri Konst.
Asien Afrika Sydamerika Europa Nordamerika

Upplägg
Start 5-årigt projektarbete med redovisning
½ år Malmö, Europa. Förberedelse. Test. Social grundskola.
1 år i Asien. Start 1-årigt projekt med redovisning i Asien.
1 år i Afrika. Start 1-årigt projekt med redovisning i Afrika.
1 år i Sydamerika. Start 1-årigt projekt med redovisning i Sydamerika.
1 år i Nordamerika. Start 1-årigt projekt med redovisning i Nordamerika.
½ år i Malmö, Europa. Examen i Malmö.
Det mobila tankesättet genomsyrar hela skolan. Basen är det fysiska och faktiska geografiska resandet. När eleverna anländer tex Bangkok i Asien har de, under ett års tid, en fast punkt att utgå ifrån och återkomma till, även då resandet fortsätter inom Asien. Den fasta punkten i Bangkok har fortsatt en mobilitet genom den ständiga ström av asiatiska konstnärer som besöker skolan och eleverna och genomför experimentella, fria och skarpa projekt med dem i allt ifrån 1 dag till månadslånga perioder. Samarbetsprojekt är skolans fundament.
Disciplin.
Skolan innebär en 100% närvaroplikt för eleverna. Eleverna förväntas arbeta även utanför den schemalagda undervisningen med projekt och verk som även skall redovisas.
Skolan sökes med arbetsprover. Sökandes kallas till en 2-veckors test period innehållandes teori/praktik samt personlig lämplighets test.
Samarbetet. Det individuella konstnärskapets era har varit tongivande de senaste 100 åren inom konstens Internationella samtidsfält. Skolan ger stort utrymme för det individuella skapandet och utvecklandet rent personligt genom att satsa på det gemensamma och kollektiva samarbetet. Med övertygelse om att var deltagare når sin egen fullaste potential tillsammans med andra. Skolan arbetar därav till 50% med samarbetsprojekteringar. Grupparbeten och gemensamma projekteringar, konstaktioner och verk. Skolans gästlärare är inte enbart yrkesverksamma konstnärer utan även erfarna grupparbetare, pedagoger och samarbetspartners men först och främst konstnärer med en eller flera tekniska såväl som konceptuella erfarenheter. Skolans ambition är att lärandet sker utifrån alla de uttryck av konst och kultur eleverna möter i alla de länder skolan verkar. Enkelt uttryck. Du lär av alla du möter.
Mobiliteten i skolans grundform såsom resandet och gästlärarna syftar även till att skapa en mental rörlighet hos eleverna. Att inse betydelsen av skapandet hos människan oavsett historia och bakgrund. Elevernas arbeten har ständigt nya kontexter och koncept att förhålla sig till. Utbildningen är starkt disciplinerad och ställer stora krav på engagemang och arbetsdisciplin. Eleverna har stora möjligheter att misslyckas konstnärligt under hela sin studietid och deras arbetsinsatser kommer granskas, kritiseras och reflekteras över av såväl som konstvärldens folk såväl som av allmänheten. Stort fokus läggs på det offentliga rummet och konst som är tillgänglig för alla. Den fria konsten, som studeras och praktiseras ligger som en oändlighetssymbol fylld av konsthistoriens -ismer, folkkonst, akademisk konst, fin konst men med en stark utgångspunkt i den internationella graffiti och gatukonstscenen.
Skolan innefattar även teori, historia och annat textbaserat sammanhang. I varje stad/land eleverna befinner sig i får de ta del av det rådande sociala, politiska och religiösa sammanhanget såväl historiskt som dagsaktuellt.
Det första halvåret i Malmö är en förberedande tid. Det är även en tid med praktiska prover för att avgöra om var elev är lämplig för denna form för utbildning. Det sista halvåret avsätts för deltagarna att göra ett examensarbete i fri konst.
BAKGRUND

AEROSOLKOLAN i Uppsala
”You´re standing there in the station, everything is grey and gloomy, and alla of a sudden one of those graffiti trains slides in and brightens the place like a big bouquet from Latin America.”
Claes Oldenburg

Bildspråket, “graffiti”, är över 100 år gammalt. Spraytekniken är ca.30 000 år gammal. Användandet av ”graffiti” i dess samtida form är ett behov. Ett behov hos några få utövare och hos mångtalet fler betraktare.
Samhället kan bemöta unga människors bilduttryck på flera sätt. Polisiära, sociala, lagstiftande och/eller kemisktekniska metoder är vanliga. Aerosolskolan stod för, och betonade de kulturella och konstnärliga aspekterna hos detta måleri. Graffitins estetik sattes i centrum.
Aerosolskolan var ett bättre alternativ för graffitimålarna i Uppsala en den vanliga kanalen, därav sjönk det illegala målandet i staden med ca.70% under tiden skolan existerade. Det var inget mål utan en konsekvens.

AEROSOLSKOLAN
1990-1991 Idé och resurscentrum, Kulturförvaltningen, Uppsala Kommun.
1992-1993 Hip Hop Cooperation SAEROS
1993-1994 Studiefrämjandet AUS
Aerosolskolan finansierades även genom elevarbeten, kursavgifter och sponsring:
Lubeca AB
Socialtjänsten Gamla Uppsala Kommundelsförvaltning
Statens Ungdomsråd

START
Aerosolskolan startade med en lärare som handledde två grupper av målare.
Avancerad grupp, i vilken Uppsalas mest aktiva graffitimålare gick på kurser baserade på modellstudier. Ur denna grupp rekryterades lärare när skolan utökades.

Nybörjargrupp Utvald och sammansatt av Socialtjänsten Gamla Uppsala Kommundelsförvaltning. De valda ungdomarna bedömdes befinna sig i en riskzon för kriminell verksamhet. De hade samtliga uttalat ett intresse för att lära sig graffitimåleri. Denna grupp var en testgrupp för skolans eventuella fortsättning.

Efter en termin hade skolan ca. 100 sökande i kölistan utan att någon annonsering förelåg. Verksamheten utökades till fyra fasta lärare, gästlärare, fler kurser, bättre lokaler, utrustning mm.

Illustrationer av Dwane.
ORGANISATION
Styrelse
Hip Hop Cooperation
Studiefrämjandet
Idé och resurscentrum
Kulturförvaltningen
Rektor och konstnärlig verksamhetsledare
Pärra von Andreasson
Lärare
RUSKIG ÅNGEST Uppsala
DWANE Göteborg
KAOS Stockholm
PIKE Malmö
DALE/SERW mfl Uppsala
Gästlärare
CMP(DK), Spin(DK), Jon One(F), SKKI(F), Ash(F), Core(Malmö), Puppet(V-ås), Neon(Sthlm), Sabe(DK), Reas(USA), Wane(USA), Wen(USA), Skizce(Sthlm), Soe(DK), Tone(Dk), Doggie(Dk), Phet(NL), Banga(F), Bobo(F), Track(Sthlm), Deo(V-ås) och Erse(Sthlm)
Gästlärare målade i olika sammanhang, höll föredrag/workshop och/eller ställde ut.

Uppdragsgivare


Uppsala Buss AB skulle skrota en buss och ville spara slantar på tex nylackering och erbjöd Aerosolskolan uppdraget att måla en stadsbuss för en symbolisk penning. Som en kul grej att låta graffitibussen få gå i trafik över sommaren 1990. Bussen blev dock folklig och mycket populär och fick stanna i trafik ytterligare 6 år. Tänkt om fler buss/tågbolaget resonerat på följande sätt i hela Europa. Det hade besparat samhället miljarder av kronor. Och kanske bussar/tåg hade sett lite färggladare ut?

Ur skolans prospekt
För att tillgodose sig Aerosolskolans utbildning skall tidigare erfarenhet avteckning och måleri påvisas genom arbetsprover. Tre målningar, tre kartonger med teckningar/fotografier samt en skriftlig motivering till varför man söker skolan.
Förutom traditionell graffiti och aerosolmåleri sker undervisning i teckning, färglära, materialkunskap, 3D och kompositionslära. Vidare får eleven hjälpa till vid uppdrag i en klassisk mäster/lärling situation. En del av undervisningen sker efter modellstudier.
Skolan har fyra fast anställda lärare. Förutom dessa besöks skolan ständigt av gästlärare och erfarna graffitimålare från hela världen.
Skolan har ett bibliotek bestående av böcker, tidningar och videos om graffitmåleri. Book Of Knowledge, en graffitipedagogisk handbok sammansatt av skolans lärare används i undervisningen. Övningarna är konstruerade efter egna erfarenheter i måleriet uppblandat med intryck från konsthandledningsböcker/utbildningar. Materialet är även till viss del utarbetat i samverkan med yrkesverksamma konstnärer.


MÅL
Att finna vägar för graffitimåleriets eget bildspråk på utövarnas egna villkor.
Att vägleda elever för fortsatta studier inom konst.
Att får graffiti erkänt samt etablerat som konstform
Att sprida information om vad graffiti handlar om och på så sätt öka förståelsen för formen
Att knyta kontakter med organiserade målare i andra länder för att inleda internationellt samarbete
Att minska det illegala målandet för målarnas skull
Att starta flera skolor av samma slag och även andra skolor av andra estetiska former
Hip Hop Cooporation
Övriga verksamheter:
The Breakdance Society of Uppsala
DJ skolan
X-tra Vaganza Jam
Galleri Trappa Upp
International Hip Hop Festival 1992
Utställningar
Bomba och förstöra IOR, Portalgatan, 10/2-22/2 1991
SUG Gamla Gillet, Fyristorg, 26/4-8/5 1992

Konsten att massförstöra under ett år, GRAND, Trädgårdsgatan, 2/10-1/11 1992
Konsten som rullar mellan fem och elva Galleri Trappa Upp, Ungdomens Hus, Svartbäcksgatan, 21/2-5/3 1993 Curator: Lars Hjertstedt.
Dälbäk Galleri Trappa Upp 8/3-22/3 1993 Pike och Puke

It´s just begun 28/5-4/9 1992 I samarbete med Folkparkerna. Graffiti: Pike, Dwane, Kaey och Ruskig Ångest. B-boying: Puke, (Mad Nico TDR, Västerås), DJ-ing: Will Rock (Percussions: Sanke, Örebro). Cirkus på Djurgården 14/4, Nöjesmässan i Stockholm 28-31/5, Örebro 2-5/6, Karlskoga 11-18/6, Åhus 23-26/6, Norrköping 29/7-1/8, Åhus 23-26/6, Norrköping 29/7-1/8, Skellefteå 4-7/8, Örnsköldsvik 11-14/8, Västerås 26-29/8, Borlänge 1-4/9, Gävle 6-9/9.
Graffiti och poesi Upplands Nation Kulturnatten 1992. Graffiti: Pike, Dwane och Ruskig Ångest. Poesi: Maria Gummesson, Lars Häger, Bob Hansson & United Sports, Rikard Dinter mfl.
UPPDRAG i urval
Uppsala Kommun, Målning till framsidan till Uppsala Kommuns årsredovisning 1990
Uppsala Buss, målning av stadsbuss 1990
The Dance Academy, väggmålerier 80kvm 1990
Valsätraskolan, väggmålerier 24kvm 1991
Nyby fritidsgård, väggmåleri 18kvm 1991
Fyrishov, Målning på masonit 21kvm 1991
Upptåget Storvreta Betongtunnel 250kvm 1991
Stadsgården AB Stockholm Byggplank 90kvm 1991
Gränby Fritidsgård, Väggmålerier 30kvm, 1992
Grafiket Östhammar Kommun, väggmålerier 80kvm, 1992
SVT Göteborg, måleri på objekt 16kvm, 1992
Pharmacia AB, väggmålerier 30kvm, 1992
Riksrevisionsverket, måleri på utställningsskivor 10kvm 1992
Tierp Kommun, gestaltning av vattentorn 420kvm, 1993
ÖVRIGT
Aerosolskolans lokaler bestod av en måleriateljé, teckning/förberedelserum, kontor och lagerlokal.
Skolans elever hade ca.40 olika nationella påbrån.
Genomsnittsåldern var 17 år. Yngst 11 och äldst 73 år.
Skolan utarbetade även kurser för andra grupper såsom lärare, konstnärer, företagspersonal mfl, i fort- och folkbildningssyfte.


Skolan producerade tre filmer:
Aerosolskolan bombar Forumgallerian.
Bomba och förstöra.
Aerosolschool goes to Katowice.
Skolan startade Sveriges första graffititidning, Kilroy.

Aerosolskolan stängdes pga nedskärningar inom Uppsala Kommun. Skolan fortsatte dock som en ideellt föreningsdriven verksamhet men blev för betungande arbetsmässigt och ekonomiskt för att slutligen stänga 1994. De konstnärligt drivna medarbetarna var även i den ålder att man önskade utbilda sig vidare konstnärligt vilket det då, och nu 2025, inte fanns möjlighet till i Uppsala.