Ruskig Ångest | Konstnär | Allting är en fördel&nbsRuskig Ångest | Konstnär | Allting är en fördel | Ruskig Ångest | Konstnär | Allting är en fördel | Ruskig Ångest | Konstnär | Allting är en fördel

Rök utan eld.

Rök utan eld 1. Spray på duk, 1.5X0.7m. Ruskig Ångest 2022.

När Ruskig Ångest bodde några år i Umeå rådde en riktigt kuslig och dålig stämning i staden.

Media skrev om Haga/Umeåmannen som våldtog, misshandlade och försökte mörda kvinnor. Det fanns mycket berättigad oro vilket medförde att kvinnor undvek att vistas ensamma. Det florerade rykten. Denna man är ingen från vår stad, var många övertygade om. Det måste vara en invandrare eller någon student vid högskolan. Någon som inte är som oss.

Ruskig Ångest blev utpekad. Polisen kallade på honom. Han upplevde det som oerhört enerverande och han berättade inte för någon att han blivit hörd i detta ärende. Inte för sin familj, sin partner eller någon av sina absolut närmaste vänner. Ingen rök utan eld heter det.

Polisen berättade att han blivit utpekad av två, av varandra helt oberoende källor, som en möjlig gärningsman. Han var stum. Finns det verkligen två personer i min närhet som tror att jag är kapabel att utföra dessa fruktansvärda handlingar?”, tänkte han. Han som aldrig skulle lägga en hand på en, eller på något sätt vara våldsam mot en kvinna.

Polisen frågade om han gick med på att lämna DNA, vilket han gjorde direkt fast han kände att han kanske borde rådgöra med en advokat eller åtminstone någon juridiskt kunnig person. Men om han vägrade skulle det ju verka som om han var Hagamannen. Han lämnade Polishuset helt tom. Detta skulle han glömma bort och förtränga. Det gick inte.

Flera år senare fick han veta att han inte var ensam. Den 777:e personens DNA, som testades, visade sig tillhöra gärningsmannen. Hur många män som blev misstänkliggjorda, anmälda, förhörda, topsade och utredda kan man fundera över. Det handlar om tusentals. Det de alla hade gemensamt är att de alla var fullkomligt oskyldiga. Det var inte Ruskig Ångest, det var ingen invandrare eller student på högskolan. Det var Niklas. Född och uppväxt i Umeå.

Rök utan eld 2. Spray på duk, 1.5X0.7m. Ruskig Ångest 2022.

Ruskig Ångest blev en dag kallad till sin arbetsplats av sin chef. Där satt tre personer från ledningen. De var väldigt allvarliga. En nära medarbetare till organisationen hade dagen innan kommit till arbetsplatsen och visat upp en Polisanmälan riktad mot Ruskig Ångest. Det var en gedigen anmälan som handlade om inte mindre än fyra allvarliga anklagelser mot honom. Anmälan handlade om att Ruskig Ångest skulle ha misshandlat, drogat, förföljt samt våldtagit personen. Alla som var på arbetsplatsen pratade om detta naturligtvis då anmälaren hade gått runt och visat upp dokumenten.

Ibland pratas/ryktas det om detta utifrån denna arbetsplats än idag. Nästan 15 år senare.

Ruskig Ångest blev aldrig kallad till något förhör för detta. Han blev inte misstänkt eller anhållen. Polisen la ner anmälan. Helt enkelt för att personen som gjorde anmälan inte kunde styrka något av de påståenden anmälan bestod av. Det fanns inga spår av droger. Det fanns inga spår av sexuellt umgänge med Ruskig Ångest. Och han hade aldrig någonsin kontaktat denna person någonsin så det fanns heller inga digitala spår av förföljelser heller. Anmälaren hade mött Ruskig Ångest dagen innan anmälan och sedan träffat sin aggressiva pojkvän. Vad de två sedan gjort mot varandra och vad som sedan ledde till den falska anmälan kan enbart de svara på.

Ruskig Ångest kände och fick 100% stöd från sina chefer och sina arbetskollegor och han jobbade kvar på sin arbetsplats under flera år efter detta och slutade sedan självmant tjänsten.

Rök utan eld 3. Spray på duk, 1.5X0.7m. Ruskig Ångest 2022.

När uppstår en våldtäkt? Ruskig Ångest hade oskyddat sex med en kollega vid ett tillfälle. Dagen efter resonerade de om att det kanske är smart av dem att skydda sig med kondom? Så de kom överens. På den tiden fanns inte lagen om samtycke men nu i efterhand är det ett bra exempel på när ett samtycke görs. Vi ska ha sex. Och vi skyddar oss med kondom. Därom var Ruskig Ångest och hans kollega helt överens.

Några månader senare hör kollegan av sig och berättar att hon är gravid. Med Ruskig Ångest. Hon menar att hon blivit våldtagen och att hon ska ta abort. RÅ menar på att de haft sex helt och hållet frivilligt och dessutom med tydlig överenskommelse. Såväl första dagen utan kondom och såväl andra med kondom. Kollegan medger detta men påstår att Ruskig Ångest medvetet tagit av kondomen vid det andra tillfället, mot deras gemensamma överenskommelse.

Här råder olika uppfattningar. Huruvida kondomen gled av eller medvetet togs bort. Ruskig Ångest skulle aldrig någonsin ta bort en kondom. Ingen anmälan gjordes och huruvida det blev ett barn eller inte är en helt annan historia.

Ruskig Ångest och Leon. Rök utan eld. 2X2m. Spray på duk. 2022.

Facebook
LinkedIn
Twitter

Rök utan eld.

Rök utan eld 1. Spray på duk, 1.5X0.7m. Ruskig Ångest 2022. När Ruskig Ångest bodde några år i Umeå rådde en riktigt kuslig och dålig stämning i staden. Media skrev om Haga/Umeåmannen som våldtog, misshandlade och försökte mörda kvinnor. Det fanns mycket

Fortsätt läsa »