NoTo NaTo

Sprayfärg på masonit. Ruskig Ångest 2022

Ruskig Ångest har rest en del i världen. Och slagits av hur lite exotiskt det är i andra städer, länder och världsdelar. Och insett att det är vi, här hemma i Sverige, som är exotiska.

Inte sällan mest exotiska av alla.

Vi är ett litet folk. Några promille av alla människor som lever på jorden.

Ändå lyckas vi ofta utmärka oss. På många makalösa, märkliga och fantastiska sätt. Företag som växt fram här finns överallt internationellt. Svenska idrottspersoner och artister presterar och syns/hörs i många delar av världen. Våra pass är urstarka.

Vi toppar flera intressanta listor. Världens mest jämställda? (Eller är det Finland?) Ibland utmärker vi oss på mindre smickrande sätt. Till exempel när våra barn är kunder och inte elever, eller när vi ökar klyftan mellan de som har och de som inte har snabbast i europeisk jämförelse. Vad gäller vår lite udda Covid-hantering är det kanske för tidigt att säga bu eller bä.

I Malmö, där Ruskig Ångest bor, är det särdeles unikt. Här bor nämligen flest olika nationaliteter i hela världen! (Förutom i New York.) 183.

Man brukar säga att män startar krig och har gjort så i hela världen och i alla tider. Även här skiljer vi oss radikalt. I Sverige är det vi män och kvinnor tillsammans som lett våra ungdomar in i krig. Det sägs att vi har haft världsrekord i fred under 200 år. Men för rätt många år tillbaka har vi deltagit i krig. Det är demokratiskt beslutat av såväl män som kvinnor i vårt jämställda land.

Ruskig Ångest skäms för sin generation som fattat sådana beslut. Det är vi, som lever nu, som har fattat beslutet om att Sverige skall överge sin förebildande tanke om att vara suverän, självbestämmande, neutral och alliansfri.

I Sverige har det under ett par hundra år bott hjältar. Som förtjänar att respekteras och hyllas. Under andra världskriget var alla våra närmaste grannar inblandade i kriget i sina respektive länder. Då var hotet påtagligt. Det är det inte nu. Här lyckades vi då hålla kriget från våra gränser. Det är en bedrift. En bedrift som medförde det välstånd och de möjligheter kommande generationer haft sedan dess.

Sverige är ett land som vågar ta initiativ. Vi behöver inte följa andra. Vi kan tänka och hantera saker på vårat unika, utopiska, modiga och genomtänkta sätt.

Ruskig Ångest hamnade en hel del i slagsmål som ung. Vems fel är det att två träter? En mot en, brukade vi skrika och så slogs vi till någon tog mark. Ingen gick in för att hjälpa sin kompis. Däremot kunde någon gå in och bryta om det blev riktigt illa. Det är sunt.

Sverige ska stå för fred. Vi vill inte ha krig i någon form. Vi ger oss aldrig in i krig eller konflikter. Vi är neutrala och alliansfria. Vi är oberoende och objektiva. Vi är ett folkstyre.

Vi hjälper alltid till i krig. Vi hjälper inte våra vänner att slå sina fiender. Vi hjälper våra vänner genom att medla och delta i förhandlingar. Vi hjälper till med humanitära metoder. Vi tar emot folk som flyr och fördrivs. Var vi inte bäst på det, tillsammans med Tyskland, för några år sedan?

Vi delar ut fredspris och lyfter de goda exemplen. Vi spelar också schack under radarn, om det behövs, för att till varje pris förhindra att de om bor inom landets gränser skall utsättas för krig på svensk mark.

Vi ska inte gå med i NATO.

Vi ska bygga upp vårt eget försvar. En stenhård armé bestående av såväl män och kvinnor utan dess like. Ingen ska våga tänka tanken att starta krig mot oss. Det är ingen offensiv armé. Sverige startar aldrig några krig. Men om någon hotar oss eller förklarar krig med oss så kommer vi inte vika en millimeter.

Ruskig Ångest föreslår en 3 års militärtjänstgöring för alla medborgare mellan 18 och 21 år. Den innefattar alternativ som allmän polisplikt samt samhällstjänst i övrigt. Det skulle inte bara signalera utåt att vi kan försvara oss, det skulle även stärka vår egen identitet och självkänsla samt överbrygga det mer och mer polariserade landet.

Vi behöver lite jävlar anamma i detta rike.

Vi är ju trots allt, i grunden, bäst. 

 Just nu. När detta skrivs den 11/5 2022, är det 100 000-tals osäkra människor i landet som inte vet vad de skall tycka i frågan. Det behövs mer tid att läsa på, samtala och fundera.

Det skall vara en valfråga och det skall ske en folkomröstning.

Visselblåsarnas kung vill att Sverige ska stå utanför Nato – DN.SE

ETT MEDLEMSKAP I NATO GÖR VARKEN SVERIGE ELLER VÄRLDEN SÄKRARE | Svenska Freds

10 argument för varför Sverige och Finland bör stå utanför Nato | Flamman